Magunkról - 3.2 out of 5 based on 5 votes
  • FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA ÉS SZÁLLODA

  • FRANK SÁNDOR VENESZ-DÍJAS MESTERSZAKÁCS

Fehértói Halászcsárda és Szálloda - Szeged

A Fehértói Halászcsárda és Szálloda (a Fehértói Parti Szerviz bázisa) Frank Sándor vállalkozásainak zászlóshajója, hosszú évek munkájának, tapasztalatainak kiteljesedése.

Budapestről az M5-ös új autópálya Szeged - Észak kijárónál kihajtva, a régi E5-ös úton Kistelek irányába, a körforgalomtól alig 900 méterre, Szeged határában található a Fehértói Tájvédelmi Körzet. A több ezer hektáros halastavak mellett 1938 óta üzemel a Fehértói Halászcsárda.

A tórendszert üzemeltető halgazdaság által tenyésztett, különlegesen ízletes ponty, a makói hagyma, és a szögedi paprika felhasználásával készül a világhírű Szögedi pontyhalászlé. Természetesen bőven akad a hálóba harcsa, süllő, busa melyekkel tovább lehet fokozni a betérő vendégekre váró gasztronómiai élményt.

Az épület 2003-2006. évi teljes körű újjáépítése során minden igényt kielégítő, modern konyha került kialakításra. Az épületkomplexum alkalmas a vendéglátás minden formájára, legyen az üzleti ebéd, diszkrét vacsora, vagy több száz fős bál, lakodalom. Az étlapon természetesen a hal a fő nyersanyag, de természetesen az egyéb ételek kedvelői is bőséges ajánlatban válogathatnak.

A kiváló szakemberek, a modern konyhai berendezések minden egyedi igényt kielégítését is lehetővé teszik, ami egy konyhában elkészíthető.

A halastavakból naponta frissen lehalászott és feldolgozott halak garantálják az ételek felülmúlhatatlan ízeit. Megtalálhatók az étlapon a magyar konyha jellegzetes liba, vad, sertés és marhahúsból készült ételei.

A tulajdonos Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács

A szögedi halászlé, mára már fogalommá vált és szinte egybeforrt Frank Sándor nevével az elmúlt néhány évtized alatt nemcsak országszerte, de az sem túlzás, ha azt állítjuk, hogy világszerte. Ha távoli vendég érkezik Szegedre, akkor vagy korábbi hallomásai alapján, vagy az itt élő ismerősök, rokonok invitálására biztos, hogy felkeresi a városban működő Halászcsárdáinak egyikét.

Frank Sándor, édesanyja szakmáját örökölte, 50 esztendeje dolgozik szakácsként Csongrád megyében.
Több szegedi étteremben tevékenykedett konyhafőnökként, 1980-ban szerezte meg a mesteri címet (33 évesen az országban legfiatalabbként). Szakmai versenyek sorát nyerte meg.

Az ő nevéhez fűződik hazánk egyik legnagyobb, legrangosabb, legismertebb és legrégibb gasztronómiai fesztiválja, a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, melyet immáron 19. alkalommal rendeznek meg szeptember első hétvégéjén. A 2000-ben megrendezett fesztiválon állította fel a halászléfőzés Guinnes-rekordját, amikor a 3500 literes bográcsban készített el csapatával/kollegáival 7000 adag halászlevet.

Hansági Alapítvány néven 13 kollegával iskolát hoztak létre, ahol ma már közel 600 diák sajátíthatja el a szakács, cukrász, felszolgáló szakma alapfogásait.

Frank Sándor alapító tagja az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek, melynek szellemi atyja Benke László világhírű mesterszakács.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális elnökeként szervezi a térség szakmai közéletét.

A Csongrád megyei Gasztronómiai Társaság elnöke.

Számtalan elismerés és kitüntetés mellett 2005-től a Venesz-díj tulajdonosa.

Számos szegedi és Szeged környéki vendéglátós vállalkozás irányítója, tulajdonosként, avagy bérlőként.

Mindhárom fiát a szakmának nevelte, ma már legbiztosabb támaszai vállalkozásaiban.

Venesz József és a Venesz-díj

A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség feltételei a díj odaítélését illetően: "A díjat elnyeri az a vendéglátóipari szakember, elsősorban szakács vagy cukrász, aki legalább 25 éve folyamatosan gyakorlati szakterületen tevékenykedik, és munkájával hozzájárul a magyar gasztronómia elismertségéhez. Szakmai pályafutása alatt személyesen vagy felkészítő mesterként eredményesen szerepelt hazai és külföldi szakmai versenyeken. Munkásságával példamutatóan szolgálja vendéglátásunkat. Ugyanilyen odaadással ápolja hagyományainkat és tevékenykedik az oktatás, az utánpótlás nevelés és a szakirodalom megújítása területén. Napra kész a szakmai trendek területén és állandóan képes megújulni. A szakterületének megfelelő mesteri címmel rendelkezik és legalább 10 éves Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségi tagsággal rendelkezik."
Tehát ez a legmagasabb szakmai díj, amit hazánkban vendéglátó szakember kaphat.

Frank Sándor 2005-ben átvehette a vendéglátóipari szakma Oscar-díját, a Venesz József-díjat.
Venesz József-díj
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége és Mesterbizottsága a magyar gasztrokultúra felvirágzása és hírnevének megőrzése érdekében tett elévülhetetlen érdemeiért Venesz József díjban részesíti Frank Sándort.

 

Mentés

Mentés


Facebook

GTranslate

Hungarian Croatian Czech English French German Italian Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian

vCard

A weboldal cookie-kat alkalmaz, amelyek segítik az oldal működését. Ha belép, elfogadja ezek használatát. További információk! OK

szechenyi